Monday, August 9, 2010

... JaKaRtA - 1sT dAy ...

Salamz...

Sorry coz dah lama x update blog. Bukan ape. balik je dari Jakarta, aku demam dekat seminggu. actually x de le demam sangat just selsema and sakit tekak. satu badan sakit2. aduhai!! sampai skang still batuk2 and sakit2 badan tapi dah kurang sket.

Anyway, seperti yang dah dijanjikan sebelum nie... akan diceritakan secara ringkas tentang perjalanan or some experience kat Jakarta. FYI... kalau diikutkan perancangan awal, di Jakarta kami akan tinggal menumpang di rumah sedara and driver akan dia sediakan. last2 minute (malam sebelum fly)... sedara ada urgent business and kami x de penginapan di sana. cari hotel dlm internet... mak aih.. harga x hengatnyer.. tapi dengan bantuan kawan bob (my adik ipar) di sana... kerja kami jadi agak mudah.

Kami bertolak dari LCCT jam 7 am. sampai di Jakarta jam 8 am waktu sana (masa diorang kat Jakarta lambat satu jam dari malaysia). sampai je kat sana.. kami berjumpa kawan bob tu and bersama supirnya sekali. then kitorang round2 cari hotel. punyerlah payah carik hotel and last2 dapat gak hotel yg selesa and harga kire ok la. then kami unpack before jalan2.

first day... kitorang mintak supir tu bawak kitorang gi Tanah Abang untuk shopping (dah mmg niat gi sana untuk shopping barang2 tunang and kawin adik ipar aku selain shopping untuk diri sendiri). tapi before gi sana.. kitorang gi makan dulu. makan biasa2 je kat food court mall yang aku sendiri x hengat namanyer. heheh..


Kereta Toyota Innova yang kitorang sewa untuk Day 1 only


Jalan di Jakarta x pernah x jam. huk! huk!


Ni MONAS (monumen nasional) diorang. Tinggi ooooo..


Bende nie namanyer 'bajai'. teksi tradisional and murah diorang. Classic!!


Bajai lagi


Antara moment yg menarik bagi aku sepanjang perjalanan ke Tanah Abang yang jam giler. bagi tidak mengaibkan si pulan tu... muke dia aku blank kan. x baik malukan org wooo..


Antara gerai sup buah yg ade di sepanjang jalan. time ni x tau lagi sup buah tu ape. alaa.. korang pun sure x tau. nanti aku citer..


Ni le mall kat Tanah Abang tu. heaven untuk shopping pakaian. harga dia lebih murah dibandingkan dengan mall yang lain. even perniaga kat mall lain pun borong kat sini.


Antara peniaga kain batik kat Tanah Abang


Lepas gi Tanah Abang, kitorang balik hotel untuk mandi and rehat kejap. then, malam tu kitorang gi makan kat gerai2 tepi jalan. tempat makan nie adik ipar aku yg suggest coz sebelum nie dia pernah dtg jakarta. kitorang ade try makan 'murtabak' diorang. murtabak diorang x sama ngan kita. basically, murtabak tu adalah apam balik yang dicampur dengan beberapa perasa macam coklat, pisang, strawberry and perasa-perasa lain. sedap gak. nape le bende nie x jual kat Malaysia. sure laku nyer.


Peniaga murtabak tempat kitorang order.

Disebabkan perut lapar sgt... aku x snap pun pic murtabak tu. lapar oo.. heheh. tgh2 makan, one group of mamat2 indon datang kat meja kitorang and nyanyi2. sedap gak suara diorang. kalah le budak AF. hehe.. tapi x de le free.. kena le bagi duit sket tanda penghargaan. sket je bagi.


Adik ipar aku ngan antara bebudak yg nyanyi2 tu

Day 1 aku kat sana memang memenatkan. x habis penat naik flight, kitorang dah jalan. krem gak le kaki aku jalan. x beli aper pun aku. jalan2 je tgk negara org.

Day 2 will be coming shortly... Salamz...


No comments:

Post a Comment